Urológia

Mivel foglalkozunk?

Az urológiát a férfiakat érintő problémákkal kapcsolatosan szokták emlegetni, ez azonban nem teljesen fedi a valóságot, ugyanis nőket érintő megbetegedésekkel is foglalkozunk.

A férfi és női vizelési-, vizelettartási panaszok, prosztata jóindulatú betegsége, prosztata gyulladás, prosztatarák, férfiak és gyermektelen párok nemzőképességgel kapcsolatos problémái, merevedési problémák kivizsgálásában és kezelésében kérje bizalommal kollégánk tanácsát, segítségét.

Az urológiai daganatos betegségek szűrése, a rendelő kiváló laboratóriumi és technikai hátterének köszönhetően lehetőséget biztosít a betegség megelőzésére, korai felismerésére és kezelésére.

A LEGGYAKORIBB UROLÓGIAI ELVÁLTOZÁSOK

 1. A here jó és rosszindulatú elváltozásai

heredaganat, herevisszér tágulat, herevízsérv, rejtett heréjűség, ingahere, herezsinór csavarodás

 1. A mellékhere betegségei

akut mellékhere gyulladás, krónikus mellékhere gyulladás

 1. A hímvessző fiatalkori betegségei

fitymaszűkület (phimosis), letapadás (adhesio), fitymagyulladás, rövid fitymafék, sérülések

 1. A húgyhólyag betegségei, a tünetektől függő kivizsgálás és kezelés

húgyhólyag hurut, húgyhólyag daganat, húgyhólyagkő, a húgyhólyag nem bakteriális eredetű gyulladásos elváltozásai, azok kezelési lehetőségei

 1. A húgycső betegségei

húgycsőgyulladás, húgycső szűkület,

 1. A prosztata jó és rosszindulatú betegségei

jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH),  prosztatarák,     prosztata gyulladás (akut,        krónikus prosztatitisz)

 1. Húgyúti kövesség

vesekő, vesevezeték-kő, húgyhólyagkő, húgycsőkő

 1. A vese jó és rosszindulatú betegségei

vesedaganat, vesecysta, vesemedence gyulladás (akut, krónikus), vesemedence tágulatok


A RENDELŐBEN ELVÉGEZHETŐ VIZSGÁLATOK.

 1. Hasi-, kismendencei- és here-ultrahang vizsgálat

Az urológiai szervek vizsgálatához feltétlenül szükséges, hogy a beteg vizelettel telt húgyhólyaggal jelentkezzen. A vizsgálatot megelőző órákban fogyasszon bőven folyadékot, a rendelőbe érkezéskor, illetve az ultrahang vizsgálat elvégzése előtt ne vizeljen.

Az ultrahangvizsgálat (UH) napjaink leggyakrabban alkalmazott vizsgálómódszere. A vizsgálathoz használt eszközök nagy felbontóképességű, rendkívül precíz diagnosztikát tesz lehetővé. A vizsgáló orvos valós képet látva képes az egyes belső szervek kóros állapotának felderítésére.

A hasi UH vizsgálat során a vesék, a vese környezete, a mellékvese, a vesevezeték felső szakasza. az alsó húgyutak, húgyhólyag a kismedencei szervek, a prosztata, az ondómirigyek a leggyakrabban vizsgált urológiai szervek.

 1. Uroflowmetria (vizeletáramlás mérése)

A különböző okokból kialakuló vizelési panaszok kivizsgálásában alkalmazott vizsgálómódszer az uroflowmetria (vizeletáramlás mérés). Míg idősebb korban rendszerint a prosztata okozta vizelési panaszról van szó, addig fiatalabb életkorban számos egyéb betegség okozhatja a vizeletsugár gyengülését. Nem ritkán fordul elő, hogy a vizelési szokásokra rákérdezve a beteg normálisnak érzi vizeletürítését. A tünetek objektív lemérése a kezelés megválasztása szempontjából is fontos. A beteg a vizsgálat alkalmával teljesen kiüríti húgyhólyagját egy a mérőműszerhez rögzített tölcsérszerű edénybe. Mivel az áramlás erősségét befolyásolja a hólyag teltségi állapota, a betegnek a vizsgálat előtt tartalékolnia kell vizeletét.

 1. Vizeletvizsgálat

A vizelet rendszerint áttetsző, szalmasárga, víztiszta. A vizelet zavarosságát okozzák a gyulladásos sejtek és a vér.

 1. Vizelettenyésztés

Visszatérő, esetleg szövődményes húgyúti fertőzés esetén az ok tisztázásán túlmenően célszerű a kórokozó laboratóriumi kimutatása. A baktériumokkal szennyezett testnedvet (vizelet) speciális táptalajokra oltva történik a baktériumok identifikálása és un. antibiotikum érzékenységének meghatározása. A tenyésztés alkalmával tehát nem csak az adott kórokozót tudjuk kimutatni, de azt a gyógyszert is ki tudjuk választani, mely a kórokozó szaporodását meggátolja. A terápia hatásosabb és a gyógyulás gyorsabb.

 1. PSA vizsgálat (vérvétellel)

A Prosztata Specifikus Antigén (PSA) a vérben igen kis mennyiségben kimutatható fehérje természetű anyag. Ezt a fehérjét a prosztata mirigyeinek sejtjei termelik. Nagy mennyiségben mutatható ki a prosztata váladékban (ondó). A vérből kimutatható PSA mennyisége a normál PSA értéktől eltérő, magasabb lehet a prosztata megbetegedéseiben. Mind a jóindulatú (BPH), mind a rosszindulatú (prosztatarák) betegségben a normál értékek többszörösét lehet kimutatni a vérvizsgálat során. Tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy nem minden esetben jelzi egyértelműen a rákos betegség jelenlétét a teszt. A prosztatarákos betegek 20-25%-ában negatív PSA értéket mérhetünk. Ezeknek a rákoknak a kimutatásában nagy szerepe van a végbélen keresztül végzett vizsgálatnak (RDV) és a PSA értékek rendszeres,  évenkénti ellenőrzésének. A vérvétel a kar, vagy kézfej jól látható vénájából történik.

 1. Hormonvizsgálat (vérvétellel)

A normális szexuális, testi, szellemi működés elengedhetetlen feltétele a hormonális szabályozás egyensúlya. A férfiakban és a nőkben is tapasztalható a korral együtt járó hormonszint csökkenés, ill. a hormontermelés egyensúlyának megbomlása. Ez a zavar a férfiakban a fizikai, szellemi és szexuális  teljesítmény csökkenéséhez vezethet. A korral együtt járó hormonszint változások mellett előfordulhatnak a hormontermelés változását (csökkenés, túltermelés) okozó szervi elváltozások is.

Ha a felsorolt szervekkel kapcsolatosan bármilyen panasza van, forduljon hozzánk bizalommal!

Specialista
urológus
Rendelési idő:
csütörtök 16.00-18.00 között
Szakorvosi vizit, konzultáció 20.000 Ft
Szakorvosi rövid vizit, receptírás 5.000 Ft
Szakorvosi kontroll vizsgálat 3 hónapon belül 10.000 Ft
Szakorvosi rövid vizit, gondozás 10.000 Ft
Ultrahang vizsgálat (kismendece) 10.000 Ft
Ultrahang vizsgálat (vesehúgyhólyag, prosztata) 15.000 Ft
Ultrahang vizsgálat (here) 10.000 Ft
Húgycsőváladék mintavétel 8.000 Ft
Húgycső - hólyagkatéterezés 10.000 Ft
Vizelet tenyésztés 3.000 Ft
Vérvétel 2.000 Ft
Adminisztrációs díj 1.000 Ft
Postázás 1.000 Ft

Szolnoki rendeléseinkre jelenleg telefonon keresztül tud bejelentkezni